A markoló kanálhoz felhasznált anyagok

Gondolkozott már azon, hogy milyen anyagokból készül a kotrógép kanala? Ebben a bejegyzésben a csapok, az élek és fogak anyagait mutatjuk be.

Rögzítő csapok

A kotrógép kanál rögzítő csapok általában hőkezelhető acélból készülnek. Főbb ötvözőként a króm-molibdén-acélok lehetnek jelen. A króm növeli a rozsdásodással szembeni ellenállást és a szilárdságot, míg a molibdén az erőért és a szilárdságért felel.

A felhasznált acél többnyire indukciós edzésen megy keresztül. Ez az eljárás biztosítja a felületi keménységet (58 és 63 Rockwell C között) és a kopásállóságot. A persely is gyakran ugyanebből az anyagból készül.

Vágóélek

A markolókanál vágóélei és oldalvágóélei általában hőkezelt acélból készülnek. Ezek az acélok ötvözött szénacélok, amit hőkezeléssel tesznek kopás- és ütésállóvá, és kiváló szakítószilárdsággal rendelkeznek. Keménységük a Brinell skála szerint HB 400 és 500 között helyezkedik el.

Markolókanál palást

Markolókanál palástja
A markolókanál palástja általában egy közepes szilárdságú, alacsony ötvözetű acélból készül

A kanál oldala és palástja leggyakrabban emelt folyáshatárú szerkezeti acéllemezből készül, ami egy közepes szilárdságú, alacsony ötvözetű acél. Ez a típusú acél tökéletes a kanál palást számára, mert optimális tömeg/szilárdság mutatókkal rendelkezik. Nagy előnye, hogy könnyen hegeszthető és hajlítható.

Markolókanál fogai

Mielőtt a fogak alapanyagaira rátérünk, fontos megemlíteni, hogy a fogak kétféle eljárással készülhetnek: öntéssel és kovácsolással.

Készülhetnek alacsonyan ötvözött acélból nikkel és molibdén hozzáadásával. A molibdén a szilárdságért, erőért felel és segít megelőzni a lepattogzó rozsdásodást is. A nikkel a keménységet növeli és szintén csökkenti a korrózió mértékét. A fogak legyárthatók öntési eljárással is, amit végül hőkezeléssel tesznek ellenállóvá.

A kovácsoltvas fogak is hőkezelt acélötvözetből készülnek, de az acél típusa minden gyártónál más. A hőkezelés ellenállóvá teszi a fogakat és növeli az ütésállóságot.

Összefoglalva

A kanál részei különböző anyagokból, de mindenképpen acélból vagy vasból készülnek. Az anyag pontos típusa a terheléstől vagy gyártási eljárástól függ.

Hírlevél feliratkozás

Üzenetét sikeresen elküldtük

Kollégánk hamarosan felkeresi Önt a megadott elérhetőségek egyikén.

Bezárás