A munkagépek jövője – 6 trend, ami alakítani fogja az iparágat

Nem titok, hogy a nehézgépektől függ az építkezési iparág jövője, a folyamatosan változó trendeknek köszönhetően pedig egyre innovatívabb megoldásokkal találkozhatunk a szektoron belül. A technológia fejlődése és az innováció nagyban hozzájárul a gépek fogyasztásának minimalizálásához, a megbízhatóságuk növeléséhez és elsősorban a hatékonyságot helyezi fókuszba. Na de merre is tart az iparág pontosan? Mik lesznek a jövő nehézgépeinek legfontosabb tulajdonságai? Ezekre a kérdésekre keressük a választ a cikkben.

A markológépeknek minden talajon helyt kell állniuk

 

1. Munkagépek közötti kommunikáció

A fejlődő technológia hamarosan eljut arra a szintre, ahol már megoldhatóvá válik a gépek egymással való kommunikációja. Egyre több olyan gép jelent meg az utóbbi években, amelyek képesek az egymás közötti kapcsolatok létrehozására valamilyen felhő alapú szolgáltatást kihasználva. A munkagépek közötti kommunikáció elősegíti az információáramlást, hozzájárul a hatékonyabb együttműködéshez és nem utolsó sorban magasabb biztonságot garantál. A jövő intelligens nehézgépei képesek lesznek útmutatást adni a gépkezelőknek és koordinálni a munkavégzést a gépek közötti kommunikáció kihasználásával.

2. Analitikákra alapozott előrejelzések

Az összekapcsolt gépek információáramlásának összessége oda vezet, hogy idővel ezeket az adatokat rendszeres elemzésekhez is fel tudják majd használni. Az adatok felhasználásával a jövőben lehetséges lesz bizonyos negatív kimenetelek megjóslása, nagyobb esély lesz a balesetek előrejelzésére és ezáltal az elkerülésükre. Az is valószínű, hogy az új technológia képes lesz előre vetíteni, mikor szorulnak a gépek karbantartásra, vagy esetleg egy alkatrész vagy az egész gép meghibásodását is képest lesz előjelezni, ezzel megelőzve a nagyobb káreseteket. A legnagyobb kihívás ezen a téren abban rejtőzik, hogy az adatok elemzésének és szűrésének feladata specializált szakembereket igényel, csak a hozzáértők tudják kiolvasni az adatokból a várható történéseket, így valószínűleg egy külsős csapat fogja ezt a feladatot ellátni és vészhelyzet esetén figyelmeztetni a géptulajdonosokat. A rendszeres adatelemzés segítségével jobban nyomon lehet követni a munkafolyamatok előrehaladását, és kielemezni a mindennapos tevékenységeket.

Más-más funkciókat látnak el a méretben különböző gépek

 

3. Elektromos gépek

Az elektromos hajtás egy olyan feltörekvő trend, amit elsőre nehezen tudunk elképzelni a nehézgépek világában, már csak ezért is, mert több tonna emelgetéséhez nem gondolnánk elegendőnek az elektromos áram általi hajtást, vagy az akkumulátorok tároló kapacitását. Világszerte tesztelnek azonban hibrid és teljesen elektromos akkumulátoros technológiákat, ezek a járművek rengeteg előnnyel bírnak: csendesebbek, hatékonyabbak és nem utolsó sorban fenntarthatóbbak. A szemétszállító autók elektromos kocsikra lecserélése például megengedné azt, hogy éjjelente is közlekedhessenek, hiszen sokkal kisebb a zajkibocsátásuk. Jelenleg a Volvo dolgozik elektromos kotrógépek kifejlesztésén, valamint már több kutatási projekt is létezik a teljes mértékben elektromos árammal működtetett építkezések hatékonyságának tesztelésére. Az eredmények alapján akár 40% költséget lehet megtakarítani hosszútávon, ha 100%-ban elektromos járművekre váltunk. Így az is elképzelhető, hogy idővel már csak elektromos járműveket fogunk használni.

4. Külső fejlesztések

Egyre több figyelem irányul a gépek fizikai tulajdonságainak és elrendezésének javítására is. Nagy figyelmet kaphat a vezetői ülés újratervezése, így a gépvezetők nagyobb látószöggel rendelkeznek majd munkájuk során. Megjelenik, illetve elterjed az érintőkijelző, ami a gépből érkező adatokat magas precizitású szenzorokkal kombinálva valós időben nyújt majd tájékoztatást a gépkezelőnek a körülményekről, és segíti őt munkájában. A gépeket kamerákkal és egyéb érzékelőkkel szerelhetik fel, ennek köszönhetően biztonságosabban tudják majd feladatukat ellátni a gépkezelők, magasabb hatékonysági fokkal. Ezek a berendezések képesek felmérni a távolságokat és feltérképezni a földfelszínt. A jövőben trend lehet, hogy a kisebb gépek lesznek előnyben részesítve, hiszen egyszerűbb a karbantartásuk és a szállításuk, kevesebbet fogyasztanak, és precízebben lehet velük dolgozni.

Nehezített munkakörülmények között, extrém hidegben is folyik a munkavégzés

 

5. Intelligens gépirányítás

A járművekbe is beépített szoftverrendszerek lehetővé teszik az intelligens gépek elterjedését. A későbbiekben különböző szoftveres programok segíthetnek egyes feladatok elvégzésében, segítséget nyújthatnak a rakodásban, az ásásban, és számos más tevékenységben. Egy bizonyos szinten lehetséges az autonóm munkavégzés megjelenése, ugyanakkor mindenképp szükséges lesz operátori irányítás is, hogy optimalizálni tudják a teljesítményt. Ezek a félautonóm gépek várhatóan a veszélyes munkavégzési területeken fognak megjelenni, például extrém hideg vagy meleg munkakörülmények között.

6. Digitális vásárlás és karbantartás

Az Amazon és az eBay idejében egyre inkább az jellemző, hogy az értékesítés nagy része is online zajlik. A jövőben elképzelhető, hogy a konzultációk és javítások is digitális megoldásokkal lesznek elérhetők, kiterjesztett valósággal, vagy a személyes találkozás elkerülése helyett különböző online anyagokkal fogják a tulajdonosokat segíteni különböző problémák felmerülése esetén.  

Nyilvánvaló, hogy ezek a gyorsan fejlődő technológiák rohamosan változtathatják meg az építkezési iparágat. A géptulajdonosok újabb beruházások segítségével képesek lehetnek bőséges és aktuális adatok alapján döntéseket hozni az üzemeltetéssel kapcsolatos kérdésekben.

Hírlevél feliratkozás

Üzenetét sikeresen elküldtük

Kollégánk hamarosan felkeresi Önt a megadott elérhetőségek egyikén.

Bezárás