Gyorscserélő rakodógépekre

Emlékszem arra, amikor pár évvel ezelőtt egyik ügyfelünknek elromlott a gyorscsatlakozója. A megjavítás helyett úgy döntött, hogy összehegeszti a kanalat a gyorscserélővel, így aztán a kanál biztosan nem esik le. Ez az ügyfél nem értette meg a gyorscserélő lényegét. Hiszen a gyorscserélő, amennyiben nincs használva fölösleges súly, ami megnöveli a fogyasztást, és csökkenti a gép szakítóerejét.

Mi a gyorscserélő?

A gyorscserélő a rakodó- vagy kotrógép gémjéhez rögzített eszköz. Lehetővé teszi, hogy munka közben pillanatok alatt kanalát villára, kalapácsra, nagyobb vagy kisebb kanálra cserélje. Alkalmazásával elkerülhető az időrabló és balaesetveszélyes eszköz csere.

Érvek a gyorscserélő mellett

A gyorscserélő felszerelése jelentősen csökkenti a balesetveszélyt. Amíg korábban a gépkezelő a fülkében mozgatta a gémet, és egy kolléga próbálta helyére illeszteni a csapokat, addig a gyorscserélő felszerelesével a gépkezelő egyedül, és teljes biztonságban tudja cserélni a használni kívánt eszközöket.

Egy munkanap folyamán számtalanszor szüksége lehet a kanálcserére. Már egyetlen nap alatt is jelentős időt spórolhat meg egy gyorscserélő alkalmazásával, ami a termelésre fordítható.

Érvek a gyorscserélő ellen

A gyorscserélő felszerelésével a rakodó- vagy a kotrógép gémje 30-40 cm-rel hosszabb lesz, ami csekély szakítóerő csökkenéshez vezet. Ez a veszteség azonban elhanyagolható a hatékonyság növekedéshez képest, ami a gyorscserélővel elérhető. Számos gyártó eleve rövidebbre tervezi a munkagépek gémszerkezetét, mivel a gyorscserélő úgyis hosszabbít majd rajta.

Rakodógépekre kanál átalakítás nélkül

Korábban egy gyorscserélő felszerelésénél a meglévő szerelékeket is teljesen át kellett alakítani. Ez a folyamat leállással, idő kieséssel jár, amiért sokan nem vágtak bele az átalakításba.

Kotrógépeken korábban is elérhető volt, azonban ma már számos rakodó gépre is rendelhető olyan gyorscserélő, ami nem igényli a kanál átalakítását.

Az új gyorscserélő azonban átalakítás nélkül képes felvenni a multifunkciós (4:1) kanalat, vagy egyéb gyári eszközöket! Így elkerülheti a többfunkciós villára szerelt raklapvillával járó kellemetlenségeket. Megoldásunkkal a kanalat 5 perc alatt egy teljes értékű raklapvillára cserélheti.

Nagyobb méretű rakodó gépekre

Nagyobb homlokrakodókra is rendelhető gyorscserélő, azonban itt már a kanál felfogatását is át kell alakítani. Az új eszközöket pedig már a gyorscserélőnek megfelelően gyártani.

Mechanikus vagy hidraulikus gyorscserélő

Mechanikus és hidraulikus gyorscserélőket is egyaránt forgalmazunk. A mechanikus gyorscserélő könnyebb és általában olcsóbb is, mint a hidraulikus verzió. Hátránya, hogy a gépkezelőnek a csere során ki kell szállni a gépből, amivel értékes idő veszik el. Ha a munkafolyamat nem igényel gyakori kanálcserét, a mechanikus verzió is ugyanolyan jó választás lehet. Biztonsági szempontból viszont a hidraulikus változat megbízhatóbb, mivel a gépkezelő végig a gépben védve marad.

Hírlevél feliratkozás

Üzenetét sikeresen elküldtük

Kollégánk hamarosan felkeresi Önt a megadott elérhetőségek egyikén.

Bezárás