Sokoldalú és praktikus: raklapvilla, nem csak targoncára

Raklapvillát nem csak targoncára lehet szerelni, hanem a kotró-rakodók, kotró– és rakodógépek, csúszókerekes rakodók egyik praktikus kiegészítője. Bátran ajánljuk, mert megnöveli a gépek sokoldalúságát, legyen szó építési, mezőgazdasági területről, vagy egyéb speciális anyagmozgatásról. A raklapvilla segítségével ugyanaz a gép nem csak meg tudja tisztítani a munkaterületet, végezheti a szokásos ásási és rakodási feladatokat, de leszedi a teherautóról a raklapon érkező építési anyagokat, valamint mozgathatja azt a munkaterületen belül.

A raklapvillát – ahogy a neve is mutatja – elsősorban raklapos áru mozgatására terveztük, és jó szolgálatot tesz, különösen az építkezéseken dolgozó munkagépek esetében.

kotrógépre szerelhető raklapvilla
Kotrógépre szerelhető raklapvillánkkal kiválthatja a targonca vagy teleszkópos rakodógép használatát

Milyen gépekre lehet raklapvillát tenni?

Az egyes géptípusokkal kompatibilis raklapvillák leginkább a csatlakoztatás módjában különböznek. A FAMO-nál hiszünk abban, hogy a munkagépeket minél sokoldalúbban érdemes használni, ezért igyekszünk még a legszokatlanabb, egyedi igényeket is kiszolgálni.

Lássuk, melyek az általunk gyártott raklapvillák főbb típusai, géptípusok szerint!

  • Kotrógépre: új fejlesztésünk, elsősorban építkezéseken népszerű termékünk. Mint már említettük, kiváltja a targonca vagy a teleszkópos rakodógép használatát, a szereléknek köszönhetően nem kell még egy géppel kiállni a munkaterületre.
  • Homlokrakodóra: gyártunk (általában) nagy kapacitású villát homlokrakodóra is – nem csak raklapozott építőanyagokat, de akár speciális terheket, például betonelemeket is mozgathatunk vele.
  • Kotrórakodóra: a gép jellegéből fakadóan értelemszerűen kétféle típus is elérhető – hátra, a kotrógémre és az első kanálra is gyártunk villákat. Vagy akár az első kanál helyére is, melyet egy gyorscserélővel könnyen fel tud venni.
  • Csúszókerekes rakodóra: keresett szerelék, gyakran készítünk a csúszókerekes rakodók szabvány csatlakozójához illeszkedő villát.
  • Teleszkópos rakodóra: ennek a géptípusnak a villa szinte kötelező tartozéka, és természetesen ez is szerepel a kínálatunkban.

Mire érdemes figyelni raklapvilla választásnál?

Bár a raklapvilla kitágíthatja a gépek nyújtotta lehetőségeket, a felhasználás jellegétől függően van néhány fontos szempont, amelyet érdemes figyelembe venni a megfelelő tartozék kiválasztásánál.

raklapvilla méret iparági sztenderek
EUR raklap kompatibilis villáink mérete megfelel az iparági sztenderdeknek

Kapacitás

A raklapvilla kapacitását (hogy hány tonnát tud megemelni az adott szerelék) érdemes a villát mozgató gép méretéhez szabni, hiszen felesleges akkora tömegre tervezni, amelyet a gép már nem tud megmozdítani.

TIPP: Csúszókerekes rakodónál a kapacitás általában 2-2,5 tonna.

Villa hossza

A raklapvillák hossza 800 mm-től 2500 mm terjed. Mi araklavilla kereteinket 1200 mm hosszú villával szállítjuk, mert ezzel már kényelmesen meg lehet emelni egy EUR raklapot is. Természetesen egyedi igény esetén van lehetőség eltérő méretű, hosszabb villák gyártására is, ezek főleg a speciális felhasználási területeken jönnek jók.

TIPP: Ha nincs állandóan szükség hosszú villára, kényelmesebb és költséghatékonyabb alternatíva lehet a villahosszabbító alkalmazása.

Strapabíró védőkeret

védőkeretes raklapvilla
Védőkeretes raklapvilla

A raklapvilla védőkeretének funkciója, hogy a rakomány hátra dőlése/csúszása esetén megóvja az esetleges anyagi károktól a munkagépet.

TIPP: A teleszkópos és csúszókerekes rakodóra gyártott villakereteink mindegyikét felszereljük átborulásgátló bukókerettel, ha esetleg megbillenne a rakomány, akkor is megvédi a gépet.

Szabad rálátás a villákra

A raklapvilla emelésénél fontos szempont lehet, hogy a gépkezelő a fülkéből legalább a villa kétharmadát lássa munka közben. Ez nem csupán megkönnyíti a gépkezelők életét, hanem biztonságosabbá teszi a munkavégzést.

TIPP: A tehermozgatás többnyire csapatmunka. Érdemes mindenkivel ismertetni a biztonsági szabályokat, aki a munkaterületen tartózkodik.

Csatlakozás

A hatékony munka érdekében hasznos a raklapvilla gyorscserélővel történő csatlakoztatása. Különösen praktikus az adapter használata, ha a gépet csak alkalmanként kell villával felszerelni, ugyanis a gyorscserélő segítségével a gép kezelője akár egyedül is képes szereléket váltani, gyorsan, kényelmesen és biztonságosan. Értelemszerűen minél gyakrabban cserélünk szereléket, annál gyorsabban térül meg a gyorscserélő adapterre fordított beruházás.

TIPP: A csúszókerekes-és teleszkópos gépeken eleve van gyorscserélő, így a kompatibilis villát csak felvenni és letenni kell.

Állítható villatávolság oldalmozgatós kerettel

Raklapvilla csúsztatható villákkal
FAMO raklapvilla oldalirányba csúsztatható villákkal

A raklapvilla kereteink kialakítása lehetővé teszi, hogy a villákat a kereten szabadon mozgassuk. Ha pedig oldalmozgatós keretet választunk, akkor a fülkéből kényelmesen tudja a kezelő finomhangolni a villákat az áru helyzetéhez képest.

TIPP: A villa oldalmozgató keret praktikus kiegészítő, mert segítségével nem kell kézzel igazítani a villákat, vagy a géppel újra ráfordulni az emelendő árura, hanem a fülkéből lehet a keretet az áruhoz igazítani.

Természetesen a rakodóra vagy kotrógépre szerelt raklapvilla használata is igényel némi gyakorlatot, azonban a gyakorlott munkagépes kezében gyorsan hasznos kiegészítője lesz a gépnek.
Bővítené az eszközparkot vagy egy konkrét munkára keres megoldást? Kérje segítségünket és mi megmutatjuk, hogyan hozhatja ki a legtöbbet meglévő eszközeiből!

Hírlevél feliratkozás

Üzenetét sikeresen elküldtük

Kollégánk hamarosan felkeresi Önt a megadott elérhetőségek egyikén.

Bezárás