A kanálkörmök jelene, múltja és jövője

Egy kis markológép történelem

Földmunkagépeket már a múltszázad elején is előszeretettel használtak nagy mennyiségű anyag mozgatására. Az első munkagépek az 1920-as években jelentek meg, míg mai formájukra inkább csak a II. világháború után kezdtek hasonlítani, mivel az újjáépítések megkezdésével hirtelen megnőtt a kapacitásbeli igény. Ebben az időben a legtöbb markológépet hosszú ellensúllyal egyensúlyoztak ki, ami igen megnehezítette a szűk helyeken történő manőverezést. Az első ellensúly nélküli markolók a 90-es években jelentek meg, amelyek egy sokkal biztonságosabb munkavégzést tettek lehetővé.

Markolókanál-körmök múltja régebbre visszanyúlik

A kanalak körmökkel történő felszerelése viszont nem a modern kor terméke. Már az 1830-as évek első földmozgató gépein is voltak körmök, amelyek a behatolást és az anyag felszakítását segítették, de a Panama-csatornát is körmökkel ásták ki. Ezeket a körmöket még kovácsolással készítették és szegecsekkel rögzítették a kanalakhoz. Hamar tompává váltak, így folyamatos élezésük rendkívül sok energiát emésztett fel, amit visszavágással oldottak meg. Ráadásul gyakran cserélni kellett őket, ami szintén egy hosszadalmas folyamat volt.

A mai kanálkörmök már a kopás során is élesek maradnak

Markolókanál-körmök jelene; avagy mi számít ma korszerűnek?

Ugorjunk 200 évet és nézzük meg, milyen egy ma korszerű körömrendszer! A mai modern körmök, mint a Combi Wear Parts C-Rex márkanév alatt futó 2016-ban bemutatott rendszere már számítógép-modellezéssel támogatott mérnöki munka eredménye. A köröm körömtartóhoz történő illeszkedése komoly fejlesztés gyümölcse, ami így tehermentesíti a körömbiztosítót és csökkenti a körömtartó kopását és növeli élettartamát. A körömtartó kialakítása továbbá lehetővé teszi, hogy a köröm alacsony profilú legyen, amivel könnyebb a behatolás és csökken az üzemanyagfogyasztás. A mai körmöknek ún. „önélező” alakja van, ami azt jelenti, hogy a köröm kopás során is végig éles marad. Mivel a modern kialakításban a biztosító nem kap terhelést, így újra használható marad a kanál teljes élettartama alatt. A biztosítót egy a körömbe épített gyűrű tartja a helyén, ami egy szerszámmal könnyen nyitható és zárható. Jelenleg C-Rex körmöket, a ma elérhető legkorszerűbb technológiát forgalmazzuk.

A C-Rex körmök hosszú élettartamúak, és költséghatékonyan dolgoznak

Markolókanál-körmök jövője

Természetesen nem könnyű megjósolni, hogy a jövő markolókanalai hogyan fognak kinézni, de az iparág fejlődésének irányából sok minden elmondható. Az újgenerációs körmöknél kiemelt figyelmet fordítanak arra a gyártók, hogy a felhelyezést megkönnyítsék és gyorsítsák. A kalapácsos felhelyezés már a múlté, a fókusz már a design során is a munkahelyi balesetek megelőzésén van.

Ma már ilyen egyszerűen cserélhetők a legmodernebb kanálkörmök

Hírlevél feliratkozás

Üzenetét sikeresen elküldtük

Kollégánk hamarosan felkeresi Önt a megadott elérhetőségek egyikén.

Bezárás