Hogyan válasszunk kanálkörmöt?

Mi az elsődleges szempont, ami alapján kanálkörmöt választ? Ár? Vagy talán tartósság? Van azonban még egy szempont, ami sokkal fontosabb, mint az előbbiek: hogy mennyire könnyíti meg a gép munkáját. Egy rosszul megválasztott köröm miatt jelentősen megnőhet a gép üzemanyag-fogyasztása. A plusz költség messze meghaladhatja a köröm árát. Helyesen kiválasztott körmökkel és vágóéllel viszont javul a termelékenység, csökkennek a működési költségek és biztonságosabb a munkavégzés is.

Milyen alakú körmöt válasszunk?

A köröm alakját mindig a talaj minősége alapján kell kiválasztani, ami lehet normál, szikla vagy kötött talaj. A közhiedelemmel ellentétben a hegyes köröm kötött talajba, míg sziklába inkább a lekerekített köröm való, amin sok a kopóanyag. Ahol gyakori a körmök törése, javasolt inkább rövid és lapos körmöt választani.

A pontos körömtípus kiválasztásához, használja az alábbi ábrát:

RC, RE: sziklába való jó behatoló képesség, nagy kopóanyag

I: rövid köröm, ahol a köröm törése gyakori, érdemes ezt választani.

L: általános célú körömalak, a legtöbb célra jó kompromisszum

SYL: általános célú, a kopás során éles marad

P: jobb a behatoló képessége, önélező, kevesebb kopóanyag

T, TL: legjobb behatoló képesség, legkevesebb kopóanyag

Mekkora a megfelelő köröm?

A kanálköröm gyártók a körmöket egy adott gép szakítóerejére tervezik. Ha a köröm rendszerint eltörik, valószínű, hogy nem a megfelelő méretű köröm van a gépre szerelve. A szakítóerő, azaz a vágóélnél kifejtett erő arányos a gép üzemi tömegével. Így egy nagyobb gép, több erő kifejtésére képes. Példaként vizsgáljuk meg a CombiParts rendszerét. A kotró- és rakodó gépeket 50 tonnás tömegig 8 kategóriába sorolja. A gyártó táblázata alapján könnyen ki tudjuk választani, hogy gépünkre pontosan mekkora köröm illik, hiszen az ideális méret teljesen eltér egy 3 és egy 22 tonnás kotrógép esetében.

A táblázatban szereplő ajánlások átlagos igénybevételre vonatkoznak. Ha nehezebb munkát végez, válasszon egy kategóriával nagyobb körmöt. Bányászati, kőbányászati felhasználásra pedig válasszon az ajánlottnál két mérettel nagyobb körmöt (és vágóélet).

Kotró- gép tömege (tonna)

Vágóél vastagság (mm)

Ajánlott köröm

1-4

16

CombiParts Mini

4-8

16, 20

CombiParts Midi

8-10

20

CombiParts C0

10-15

25

CombiParts C1

15-18

30

CombiParts C2

18-25 

40

CombiParts C3

25-35

50

ProClaws W09

35-50

50

ProClaws W10

 

Egy ügyfelünk arra panaszkodott, hogy eltörnek a körmök, amiket tőlünk vásárolt. Az esetet megvizsgálva azt találtuk, hogy az 50 tonnás lánctalpas kotrógép kanalára egy “szakműhelyben” egy kb. 16 tonnás gumikerekes kotróra való körmöket szereltek fel.

Mekkora vágóélet válasszunk?

A fenti táblázat a vágóél kiválasztásában is segítségül hívható. Kanalak felújításánál gyakran alulméretezik a vágóélet, ami azért probléma, mert az egész szerkezetet gyengíti. A munka során a vágóél kapja a legtöbb dinamikus terhelést, ezért ez a legfontosabb teherviselő elem a kanálon. Ha elkopott a vágóél, könnyebben meghajlik, ami a kanál anyagának elfáradásához és végül repedések kialakulásához vezet.

Top tippek köröm választáshoz

1. A gép méretéhez illő körmöt és körömtartót válasszon!
2. Normál körmöt földmunkára, sziklakörmöt kőbányába, vagy nehezebb körülmények közé, hegyes körmöt kötött talajhoz használjon!
3. Erős igénybevétel esetén válasszon 1 vagy 2 kategóriával nagyobb körmöt és körömtartót!
4. Ellenőrizze a körmök állapotát! Cserélje őket időben, így mindig a legjobb teljesítményt nyújtják majd!

A Combi Wear C-Rex termékcsaládjából a kanálköröm csere igazán nem nagy mutatvány, akár egy perc alatt is megoldható.

A megfelelően kiválasztott kanállal és körmökkel akár évi 5 milliót is spórolhat. Olvassa el esettanulmányunk és tudja meg hogyan!

Hírlevél feliratkozás

Üzenetét sikeresen elküldtük

Kollégánk hamarosan felkeresi Önt a megadott elérhetőségek egyikén.

Bezárás