Előzze meg a bajt és cseréljen vágóélet időben!

Ha túl későn cseréljük a vágóélet, akkor azt kockáztatjuk, hogy a kanál szerkezete is sérül. Túl korán cserélni viszont nem gazdaságos. Mire kell figyelnünk, hogy az élettartama alatt a maximumot tudjuk kihozni a vágóélből?

Szakértőink most átadják az évtizedek során összegyűjtött tapasztalataikat a vágóélekről.

Vágóél, fővágóél, kopóél: mi a különbség?

Először is érdemes tisztázni a fogalmakat, melyeket gyakran hallunk keveredni a mindennapok során.

A vágóél egy összefoglaló név, amely összefoglalja a különböző célú éleket.

A fővágóél a kanálba behegesztett szerkezeti elem, ami a gép által kifejtett erőt végső soron átviszi a talajra.

A kopóél fő szerepe az, hogy a kopás nagy részét átvegye, és ezzel a kanál következő részének, a fővágóélnek az éllettartamát megnövelje.

Miért fontos a vágóél és miért érdemes kopóélt alkalmazni?

A fővágóél a munkagép kanalak fontos szerkezeti eleme, ami a legnagyobb igénybevételnek van kitéve, ez a rész találkozik először az ásni, vagy rakodni kívánt anyaggal, ezért a szerkezetre ható legnagyobb dinamikus és koptató igénybevételnek van kitéve.

Ezek az elemek speciális, nemes acél ötvözetből készülnek, melyek keménységük mellett kellően rugalmasak is. Mivel ez a rész találkozik először a rakodni vagy ásni kívánt felülettel és anyaggal, így extrém igénybevételnek van kitéve, ezért a kopása elkerülhetetlen.

Kopóél alkalmazása nélkül a fővágóél a rendszeres használat miatt idővel elvékonyodik, elkopik, ekkor gyengül az egész szerkezet és könnyen eldeformálódhat a kanáltest. A cseréje pedig költséges, körülményes és időigényes, hiszen azt ki kell vágni a szerelékből, majd az új fővágóélt be kell a helyére hegeszteni.

A kopóél elsődleges funkciója tehát a fővágóél megóvása és ezzel a kanál élettartamának a megnövelése. Azért érdemes alkalmazni az 500 HB keménységű hengerelt acélból vagy kopásálló lemezből készült kopóéleket (így rendkívül ellenálló, és megfelelően rugalmas is), mert azok cseréje egyszerűbb, olcsóbb, gyorsabb, így gazdaságosabb is mint a fővágóél cseréje. Idővel azonban a kopóél is elkopik, cserélni kell!

FONTOS A VÁGÓÉL ÁLLAPOTÁRA KÜLÖN FIGYELMET FORDÍTANI, MERT AZ IDŐBEN ELVÉGZETT CSERE ÁLTAL AZ EGÉSZ KANÁL ÉLETTARTAMÁT MEGNÖVELHETJÜK.

A munkagépek nagyértékű berendezések, megéri megfelelő szervizeléssel és a szerelékek karbantartásával megóvni az állagát és teljesítményéből is kihozni a maximumot.

Kétélű csavarozható kopóél, furatos fővágóél és egyélű vágóél

Milyen gyakran kell cserélni a vágóélet vagy kopóélet?

A kanál élettartama szempontjából nagyon lényeges, hogy időben cseréljük az elkopott vágóélet! A csere gyakoriságát a kopás mértéke határozza meg elsősorban.

A kopás mértéke függ:

  • a vágóél anyagától és keménységétől
  • a felületet koptató anyag koptató hatásától

Ha későn cseréljük, akár a kanáltest is deformálódhat, így érdemes különös tekintettel lenni az állapotára, időnként ellenőrizni azt.

A FŐVÁGÓÉL CSERÉJE AKKOR INDOKOLT, AMIKOR AZ ANYAG VASTAGSÁGÁNAK KB. 30%-ÁT MÁR ELVESZÍTETTE.

A KOPÓÉLT PEDIG AKKOR ÉRDEMES CSERÉLNI, AMIKOR A KOPÓÉL MÁR NEM ÓVJE MEG A FŐVÁGÓÉLT A KOPÁSTÓL, ÉS AZ SAJÁT ANYAGÁBÓL IS VESZÍT.

Szakértői tippünk:
Hegesztett adapteres körömrendszer esetén érdemes a kanálkörmöket és a vágóélet egyszerre cserélni. A köröm adapterek levágása ugyanis munkaigényes, és a levágott tartók sem biztos, hogy újra felhasználhatók lesznek.

Hegesztés vagy csavarozás

A kopóél kanálhoz rögzítése két módon történhet, hegesztéssel vagy csavarozással, melyek az alábbi sajátosságokkal járnak.

Hegesztés:

A hegesztés, amiatt, hogy le kell vágni az elkopott élet, több időt vesz igénybe. Előnye, hogy erős és egyenes sarkokat lehet így kialakítani. Az illesztés szempontjából előnyös módszer, mivel az elhelyezés teljes mértékben kontrollálható, így elérhető a tökéletes eredmény. A hegesztés javasolt például az egyélű vágóélek esetén.

A hegesztés több időt vesz igénybe, de az illesztés kontrollálható, így minden esetben precíz lesz

Csavaros rögzítés:

Csavaros rögzítés alkalmazása esetén a kopóél csere kevesebb időt vesz igénybe, mivel ilyenkor nem kell levágni a lemezt. A kétélű kopóélek rögzítéséhez ezt a módszert érdemes használni, mivel az él megfordításával megkétszereződik a hasznos élettartam. Ennél a megoldásnál a kopóél előrébb helyezkedik el, mint a fővágóél eleje, így ezzel megnövekedik a kanál hasznos térfogata is. A mélyen kialakított furatok megvédik a csavarokat a fokozott kopástól is.

AHOL A KOPÓÉL FELFEKSZIK A KANÁL SZERKEZETÉRE, OTT A DUPLA ANYAGVASTAGSÁG MIATT A KANÁL ELEJE MEREVEBB LESZ, ÍGY NAGYOBB ERŐVEL TUD A SZILÁRD ANYAGBA VÁGNI.

Szakértői tippünk:
Ne használja újra ugyanazokat a csavarokat a kétélű kopóél megfordításakor, mivel a menet ilyenkor már károsodik. Egyszerűen vágja le őket és cserélje ki.

 

PRÓBÁLTA MÁR A VÁGÓÉL KALKULÁTORT WEBOLDALUNKON? ÚJ KALKULÁTORUNK SEGÍTSÉGÉVEL SZEMÉLYRE SZABOTT AJÁNLATOT KAPHAT EGYEDI IGÉNYEIRE SZABVA!

Hírlevél feliratkozás

Üzenetét sikeresen elküldtük

Kollégánk hamarosan felkeresi Önt a megadott elérhetőségek egyikén.

Bezárás