Tudástár

SZAKÍTÓSZILÁRDSÁG

A szakítószilárdság azt mutatja meg, mekkora mechanikai feszültség szükséges egy adott elem, anyag elszakításához. Az anyag által kibírt legnagyobb törés nélküli feszültség állandó mechanikai feszültségre vonatkozik, azaz dinamikus terhelés mellett jelentősen kisebb terhelés szükséges a töréshez. Az érték a hőmérséklet függvényében változik, általában csökken.


KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

A markolókanálhoz felhasznált anyagok

RÉZSŰKANÁL

A rézsűkanál, vagy iszapoló kanál a kotrógép egy olyan szereléke, ami vízelvezető árkok, csatornák és rézsűk kialakítására alkalmas. Fix és billenthető kivitelben kapható. Az utóbbi a gép helyzetétől függetlenül pontosan pozícionálható. A pozícionálást hidraulikus munkahengerrel vagy rotátorral lehet megoldani. A rotátor előnye a teljesen zárt rendszer, amely karbantartást nem igényel.


KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ráncfelvarrást kapott a mini rézsűkanál

RAKODÓGÉP

A rakodógép kifejezést leginkább a homlokrakodógépekre használjuk, melyek talajszinten, ömlesztett anyagok mozgatásáért felelnek. Kanaluk széles. Mivel homlokzati rakodómunkát is végeznek, ezért hívják “homlokrakodónak”.


KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Rakodógép szerelékek - Hogyan válasszunk méret géptípus és felhasználás szerint

Gyorscserélő rakodógépekre

KANÁLTEST/KANÁLPALÁST

Kanálpalástnak nevezzük a markolókanál hátsó lemezét, amely íves, a kanál űrtartalmát alakítja ki és a két oldalt kapcsolja össze. A palásthoz csatlakoznak az oldallemezek, amelyek így alkotják a kanáltestet.


KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

A markolókanálhoz felhasznált anyagok

Egyedi munkagép kanalak gyártása

KOPÓCSÍK

A kanáltest vagy kanálpalást kopását egy úgynevezett kopócsíkkal akadályozzuk meg, ami a kanáltest helyett használódik el. Erre azért van szükség, mert a palást általában közepes szilárdságú acélból készül, ami tömeg/szilárdság mutatója miatt optimális, továbbá kiválóan hegeszthető, hajlítható. A kopócsík jelentősen megnöveli a kanál élettartamát, mivel kanálfelújításkor újra cserélhetők, továbbá csökkentik a szervizigényt is. A kopócsík rendszerint kopásálló lemezből készül.


KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Előzze meg a bajt és cseréljen vágóélet időben

KOPÁSÁLLÓ LEMEZ

A kopásálló lemezek edzett, nemesített, finomszemcsés, martenzites acélból készülnek, amelyek megnövelt szilárdságuk miatt képesek nagyobb terhelés elbírására. Általában a munkagépek fokozottan igénybevett alkatrészei készülnek kopásálló lemezből.


KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Ráncfelvarrást kapott a mini rezsűkanál

Kotrógép kanalak 6 típusa hogyan válasszunk méret és felhasználás szerint

Rakodógép szerelékek - Hogyan válasszunk méret géptípus és felhasználás szerint

HB KEMÉNYSÉGMÉRÉS

A HB tulajdonképpen a Brinell-keménység mértékegysége. A mérés során a vizsgált fémet egy acélgolyóval préselik. A vizsgált fémen maradt benyomódás nagyságából derül ki, hogy mennyire ellenálló az adott fém. Minél nagyobb a HB-érték, annál tartósabb az adott fémből készült alkatrész is. Iparágunkban a 400 HB keménységű acélok terjedtek el az utóbbi évtizedekben. Jelenleg a 450 HB acélok elterjedését látjuk, ezenkívül még az 500 HB acélok is.

VÁGÓÉL

A vágóél kapja a kanált érő legnagyobb kopást, mivel ez hatol be először az anyagba, ezért fontos, hogy kifejezetten ellenálló legyen. Többnyire hőkezelt 500 HB keménységű acélból vagy kopásálló lemezből készülnek. Lehet egy- vagy kétélű.


KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Előzze meg a bajt és cseréljen vágóélet időben

A markolókanálhoz felhasznált anyagok

KANÁLKÖRÖM

A kanálkörmök a modern kanalak egyik legfontosabb alkatrészei, mivel az ásás folyamatát segítik elő. Tompa körmök miatt akár 10%-kal is megnőhet az üzemanyag fogyasztás, ezért érdemes őket már időben lecserélni. Az önélező kanálkörmök egyik legnagyobb előnye, hogy használat és kopás közben mindvégig élesek maradnak. A körmök készülhetnek öntéssel vagy kovácsolással.


KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Milyen információk kellenek az új kanálkörmök megrendeléséhez

A kanálkörmök jelene, múltja és jövője

Így spórolhat évi 5 milliót egy hatékony kanállal

MÉLYÁSÓ KANÁL

A mélyásó kanál egy olyat kanál, amely a közepestől a nehezebb kotrási munkák elvégzésére alkalmas. A normál, erősített és fokozottan erősített változat lehetővé teszi, hogy akár nehéz igénybevétel mellett is ellenálló maradjon. Minden talajtípushoz eltérő kanál az optimális, így számos változatban érhetők el a mélyásó kanalak. Az elején található fogak a bontást segítik, míg az vágóél a föld ellenállását győzi le. Mini/midi és a 12 tonna feletti mélyásó kanalainkat is ezen elvek szerint alakítottuk ki.


KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Kotrógép kanalak 6 típusa hogyan válasszunk méret és felhasználás szerint

Milyen információk kellenek az új kanálkörmök megrendeléséhez

ÖNÉLEZŐ ALAK

A föld- és bányagépeknél az önélező alak leginkább a kanálkörmökkel kapcsolatban merül fel. Az önélező alakkal kialakított kanálkörmök használat közben úgy kopnak, hogy nem veszítenek élességükből, ezáltal használat közben mindvégig ugyanolyan hatékonysággal dolgoznak.


KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

A kanálkörmök jelene, múltja és jövője

CSAPSZEG

Géprészek legegyszerűbb és legolcsóbb kötőelemei a csapszegek. A csapszegek általában laza kötést adnak, az oldalirányú elmozdulás, kicsúszás megakadályozására sasszeggel, rögzítő gyűrűvel vagy keresztirányúszeggel vannak ellátva. A csapszegeket leginkább csuklós kötéseknél alkalmazzák, az egyik elem mozgó, a másik pedig általában mereven kapcsolódik a csapszegekhez.

PLAZMAVÁGÁS

Plazmavágás közben (a lángvágással ellentétben) nem történik kémiai reakció, vágás közben az anyag megolvad (kb. 20 000 °C-on) , részben elpárolog, részben a plazmasugár kinetikai energiája kisodorja a résből. Plazmával már a pontos alakravágás is lehetséges, akár 3D fejjel, de csak 0,5-150 mm-es vastagságú anyagokon.

LÁNGVÁGÁS

A lángvágás tulajdonképpen égető vágás, az anyag a vágni kívánt részen teljes mértékben elég. Az égésterméket egy nagy sebességű oxigénsugár fújja ki. Lángvágással tetszőleges alakú darabok vághatók ki lágyvasból és szénacélokból. Legfőbb előnyei, hogy alacsony költséggel, villamos rendszer nélkül, széles vastagság tartományban végezhető.

ÉLHAJLÍTÁS

Az élhajlítás a kopásálló lemez megmunkálásának egyik kulcseleme, magában foglalja a visszavasalást, merevítések benyomását és rádiusz hajlítást is. Többnyire CNC vezérlésű hajlítógépekkel történik.

KANÁL JAVÍTÁSA

A kanalak munka közben kopásnak vannak kitéve, ezért idővel az elkopott elemeket cserélni kell. A felújítás / javítás mértéke különböző lehet. Csak a vágóélet kell cserélni, vagy a palástot is, vagy teljes felújítás is szükséges lehet. A lecsökkent anyagvastagság miatt a kanál szerkezeti szilárdsága is csökken, ha a szerkezeti szilárdság nagyon lecsökken, akkor a kanál deformálódhat, vagy a leggyengébb résznél szétszakadhat.

KOTRÓGÉP

A kotrógépek ömlesztett anyagok pl. talaj elhordására, mozgatására vagy kitermelésére tervezett földmunkagépek. A kotrógépek lehetnek szakaszos, illetve folyamatos üzeműek, attól függően, hogy munka közben folyamatosan továbbítják és ürítik a kitermelt anyagot vagy csak megállva, adagonként. Mi markológépekkel foglalkozunk, melyek a szakaszos üzeműek családjába tartoznak. Jellemzője, hogy az alvázra szerelt felépítmény, melyben a gépkezelő ül, a függőleges tengely körül forog. Föld kotrásra, ásásra való. Kanala keskenyebb a rakodógépekhez képest, de agresszívabb behatolást tesz lehetővé.


KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Tippek a kotrógép biztonságos üzemeltetéséhez

Kotrógép kanalak 6 típusa hogyan válasszunk méret és felhasználás szerint

Kotrógép kanalak pozícionálása billenthető gyorscserélővel

GYORSCSATLAKOZÓ

A gyorscserélő vagy gyorscsatlakozó a rakodó- vagy kotrógép gémjéhez rögzített eszköz, amelyhez kanál, villa és kalapács egyaránt csatlakoztatható. Legfőbb előnye, hogy használatával a szerelékcseréhez szükséges idő jelentősen lecsökken, így értékes munkaidőt takaríthat meg. Továbbá csökken a balesetveszély is, mivel a gépkezelőnek nem kell kalapáccsal csapszeget ütnie, és a mozgó gém közelében állnia.


KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Kotrógép kanalak pozícionálása gyorscserélőbe épített billentő rotátorral

Kotrógép kanalak pozícionálása gyorscserélőbe épített billentő-forgó rotátorral

Kotrógép kanalak pozícionálása billenthető gyorscserélővel

KÖNNYŰANYAG KANÁL

A könnyűanyag kanál kis fajsúlyú, maximum 800 kg/m3 sűrűségű ömlesztett anyagok gyors rakodására alkalmas szerelék. Normál és hidraulikus tolózáras kivitelben kapható, az utóbbi a gabona vagy vetőmag finom adagolását teszi lehetővé.


KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Rakodógép szerelékek - Hogyan válasszunk méret géptípus és felhasználás szerint

UNIVERZÁLIS KANÁL

Az univerzális kanalak úgy kerülnek kialakításra, hogy többféle feladat elvégzésére alkalmasak legyenek az ásástól, a betöltésen át az egyengetésig. A sokoldalú felhasználhatóságot úgy érjük el, hogy a kanál kialakításában egyesítjük a mélyásó és rézsűkanalak előnyeit. A 14-20 tonna közötti kotrógépekre készült kanál kifejezetten alkalmas így nagy tömegű földmunkák elvégzésére.


KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Kotrógép kanalak 6 típusa hogyan válasszunk méret és felhasználás szerint

SZERKEZETI ACÉL

A szerkezeti acél a 0,6%-nál kevesebb szenet tartalmazó acélok gyűjtőneve, melyek tulajdonságait a további ötvöző elemek jelentősen befolyásolják. Szerkezeti acélokból készül a legtöbb gép, ipari berendezés alkatrészeinek többsége.


KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

A markolókanálhoz felhasznált anyagok

BONTÓ LAZÍTÓ FOG

A bontó-lazító fog tulajdonképpen nem más, mint egy szakító köröm, amelyet a kemény, sziklás talaj fellazítására használnak. A fellazított talaj ezt követően könnyebben kezelhető, rakodható lesz. A bontó-lazító fog a mini gépeknek és a bányában dolgozó nagyméretű lánctalpasoknak egyaránt fontos szereléke.

TRAPÉZ KANÁL

A trapéz kanalat jellegzetes trapéz alakú kialakítása teszi tökéletessé árkok kialakítására. Legfőbb előnye, hogy az árok az ásás után további megmunkálást nem igényel. A leggyakoribb dőlésszögek 45°, 27°, 34°, 60° és 30°.


KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Bemutatkozik a változtatható dőlésszögű trapéz kanál

MARKOLÓKANÁL

Bánya- és földmunkagépek alapvető szereléke, ami a gém végén található. A markolókanál méretét a munkagép súlyához megfelelően kell kiválasztani. Létezik kétkanalas nyíló-záródó markolókanál, amely rakodásra alkalmas, illetve a standard kivitel, ami elsősorban ásársa használható. Különböző feladatokra specifikus kanalat célszerű használni, de általában a felépítéséről elmondható, hogy a kanál elején bontófogak segítik az ásást és az oldala élezve van.


KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

A markolókanálhoz felhasznált anyagok

Így spórolhat évi 5 milliót egy hatékony kanállal

KOPÁSÁLLÓSÁG

Az edzett, nemesített, finomszemcsés, martenzites acélokat nevezzük kopásálló acéloknak. Ezen acélok szilárdabbak, mint más acélok, ezért kisebb szelvényméretek is képesek ugyanazt a terhelést elbírni, csökkentve a berendezések súlyát. Továbbá a kopásállóság az élettartamot is megnöveli. Kopásálló acélból készülnek általában a munkagépek fokozottan igénybevett alkatrészei.


KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Előzze meg a bajt és cseréljen vágóélet időben

A markolókanálhoz felhasznált anyagok

EDZETT ACÉL

Az acél szövetének keménysége magas hőmérsékleten történő hevítéssel növelhető, ezt hívják edzésnek. A hevítést egy gyors lehűtés követi, ami egy rugalmasabb, de ugyanolyan keménységű acélt eredményez. Ezt a folyamatot követheti megeresztés, ami egy adott magas hőmérsékleten való tartást jelent, mely célja az acél ridegségének csökkentése. Az edzés és megeresztés együttes folyamatát nemesítésnek nevezzük.


KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

A markolókanálhoz felhasznált anyagok

ŰRTARTALOM

Általában literben vagy köbméterben kifejezve, a kanál által maximálisan szállítható anyag térfogata. A szabvány szerint a megadott érték a kanál púpozott űrtartalmát jelöli.

FOLYÁSHATÁR

A folyáshatárt a szakítószilárdság méréskor határozzák meg. Azt a legnagyobb mechanikai feszültséget jelöli, aminél az anyag tiszta húzás esetén maradandó alakváltozást szenved.

Hírlevél feliratkozás

Üzenetét sikeresen elküldtük

Kollégánk hamarosan felkeresi Önt a megadott elérhetőségek egyikén.

Bezárás