Kotrógép kanalak 6 típusa – Hogyan válasszunk méret és felhasználás szerint?

Az iparágban eltöltött 30 év során számtalan szabványméretű, és egyedi kotró- és rakodókanalat gyártottunk a legkülönbözőbb géptípusokra. Az alábbi cikkben bemutatjuk a leggyakoribb kotrógép kanalak különböző típusait, azok tulajdonságait és kiegészítőit. Célunk, hogy segítsünk eligazodni a kotrógép kanalak kiválasztásának szempontjai között.

A kotrókanalak kiválasztásakor három fontos szempontot kell figyelembe venni:

 • az elvégzendő feladatok típusát,
 • a kanál minőségét és tulajdonságait,
 • a kanál méretét.

1. Mélyásó kanál

Ha kotrógép kanálról van szó, akkor majdnem biztos, hogy a mélyásó kanál jut eszünkbe. Ezeket a kanalakat olyan erősnek terveztük, hogy az általános fölmunkáktól kezdve akár a nagyobb igénybevételű munkák elvégzésére is alkalmasak legyenek. Akár tömör talaj, akár köves ömlesztett anyag esetén is megállja a helyét. Keményebb talaj koptatásának is ellenálló 500 HB keménységű vágóéllel láttuk el, miközben a szűkülő kanáltest az anyag távozását könnyíti meg.

A mélyásó kanál sokoldalú szerelék, jól testreszabható a különböző feladatokra, többek között szerelhető a célnak megfelelő:

 • körmökkel,
 • körmökre hegesztett vágóéllel, ha a munka megkívánja,
 • körmök közé szerelt élvédő szegmenssel
 • illetve kopásálló lemezekkel is megerősíthető a szerkezet.
A mélyásó kanál szűkülő kanálteste az anyag távozását könnyíti meg

A kotrógépekre szerelhető mélyásó kanalaink:

 • különböző méretben elérhetőek, hogy jól alkalmazkodjanak az adott géptípushoz, gépmérethez és a felhasználás jellegéhez,
 • kisebb munkagépekre mini-midi méretben érhetők el,
 • 12 tonna felett a felhasználásnak megfelelő szerkezettel és kopásállóságot biztosító kiegészítőkkel is megvásárolhatóak.

2. Megerősített mélyásó kanál (HD és XHD kivitel)

Amikor a normál terhelésnél nagyobb igénybevételnek tesszük ki a gépünket és a szerelékeinket, akkor az igénybevétellel arányosan azok terhelése és kopása is nagyobb lesz. Ilyenkor érdemes megfontolni, hogy a normál kivitelű kanál helyett erősebbre váltsunk.

Bányászati felhasználásra a megerősített HD és XHD mélyásó kanalat ajánljuk

A HD megerősített mélyásó kanalat úgy terveztük meg, hogy a keményebb feladatokkal is könnyen elboldoguljon, XHD kivitelű kanalainkat pedig a legextrémebb feladatokhoz készítjük. A megerősített modellek 12 tonna felett szerelhetők.

HD kivitel:

A tervezésnél odafigyeltünk arra, hogy a kanáltest fokozott kopásnak kitett részeit speciális, kopásálló alapanyagból készítsük el:

 • a vágóélet,
 • a mosolylemezt (oldallemezt védő elem),
 • a palástlemez külső felületét védő acélcsíkokat,

így az élettartama is hosszabbá válik. Természetesen az alapkivitelen felül további kopásálló elemek egyéni igény szerint kérhetők.

XHD kivitel:

A XHD mélyásó kanál megnövelt anyagvastagsággal, kopóalkatrészei nagyobb szerkezeti szilárdságot eredményező kopásálló lemezből készül, illetve nagyobb méretosztályból származó erősített körmökkel szereljük. Ezen felül számos kopásmegelőző elemmel is fel tudjuk szerelni. Mindezeknek köszönhetően az XHD kivitel jobban viseli az extrém igénybevételű stresszt.

Ezt az extrán megerősített kivitelt elsősorban bányászati felhasználásra javasoljuk.

3. Univerzális kanál

Az univerzális kotrógép kanalat nagyobb mennyiségű ömlesztett termék mozgatására, illetve nagy tömegű, lazább szerkezetű föld megmunkálására javasoljuk 14-20 tonna közötti kotrógépekre. A mélyásó kanál és az iszapoló kanál között átmenetet képez.

A mélyásó kanállal szemben szélesebb kanáltesttel rendelkezik, melynek köszönhetően anyagmozgatási feladatokra kifejezetten praktikus szerelék. Emellett a kanáltest oldaléleit és hátoldalát kopásálló lemezekkel erősítettük meg, illetve elérhető köröm nélküli kivitelben, vagy akár csavarozható kopóéllel is.

Az univerzális kanál a mélyásó és az iszapoló kanál között képez átmenetet

A kanál oldalainak dőlése lehetővé teszi, hogy fal mellett is szabadon dolgozhasson. Billenthető, vagy billenő rotátoros kivitelben is elérhető.

4. Rostakanál

A rostakanál tipikusan a finomabb feladatok, anyagok szétválasztásának elvégzésére szolgál, mely bármekkora méretű géphez legyártható. A rostaprofil sűrűsége testreszabható, így a szerelék jól illeszkedik a különböző anyagminőségekhez. Kavicsos partokon vagy építkezéseken könnyen elkülöníthetőek vele a bontási anyagok, nagyobb méretű aggregátumok.

A rostakanál a megerősített szerkezet miatt különösen robosztus és tartós, ezért durva anyagok válogatásához és vízben is bátran alkalmazható.

A könnyű felépítés nem jár teljesítménybeli kompromisszumokkal: a bordásacél rostaprofilok masszívak, így a rostakanál keményebb ömlesztett anyagok és akár vízi munka esetén is jól alkalmazható. Igény szerint akár bányászati felhasználásra is alkalmas megerősítéssel is el tudjuk látni.

5. Trapézkanál

A trapézkanál a legjobb választás árokásásra, mert segítségével az árok oldalfala készre alakítható. Normál kivitelben a kanál oldaléleinek dőlésszöge állandó, adott dőlésszögű árkok ásása esetén a V alakú kialakításának köszönhetően precíz munka végezhető vele.

Normál kivitelű trapézkanalak esetében a leggyakoribb dőlésszögek:

 • 1:1 (45°),
 • 1:1,5 (34°),
 • 1:2 (27°)
 • 60°
 • és 30°.
A trapézkanál leggyakrabban 400 mm széles

A trapézkanalak elérhetőek normál, billenthető és állítható oldallemezes kivitelben. Az alsó vízszintes él leggyakrabban 400 mm széles, de egyedi igény alapján bármilyen más méretben le tudjuk gyártani. A trapézkanalainkat bármilyen méretű kotrógéphez el tudjuk készíteni.

Az állítható oldallemezes kivitel esetében az oldallemezek dőlésszöge állítható 27°, 30°, 34°, 40°, 45° és 60°-ban, így egy darab szerelékkel eltérő kialakítású árkolás végezhető. Az oldalélek akár aszimmetrikusan is állíthatók, így kifejezetten praktikus asszimetrikus árok kivitelezésekor.. Az erről szóló bemutató cikket ide kattintva érhetik el.

6. Iszapoló kanál

A magyar piacon az iszapolókanál az egyik legnépszerűbb kanáltípus. Elsősorban vízelvezető árkok, csatornák, rézsűk kialakítására terveztük. Az iszapoló kotrógép kanál készülhet normál, vagy billenthető kivitelben. Utóbbi esetében a billentés megvalósulhat munkahengeres vagy akár az utóbbi időben egyre népszerűbb rotátoros megoldással is.

Az iszapoló kanálra kerülhetnek vízelvezető furatok, simítóél és kétélű csavarozható vágóél is

További kiegészítők, melyekkel az iszapoló kanál testreszabható:

 • Vízelvezető furatok: A kanál oldalára vagy palástlemezére kerülnek. A víz elvezetésével jelentősen hatékonyabbá válik az ásás.
 • Simítóél: A kanál hátoldalára szereljük, mellyel visszafelé simítható a munkaterület
 • Kétélű csavarozható vágóél: A fővágóél élettartamát növeli meg jelentősen. A kétélű vágóél könnyen megfordítható

Hogyan válasszuk ki a számunkra megfelelő kotrógép kanalat?

Ahogy látható, számos szereléktípus és opcionális kiegészítő közül választhatunk. Az optimális munkaeszköz megtalálásához érdemes a feladat jellegének leginkább megfelelő szereléket kiválasztanunk, majd azt az igényeink szerint testreszabni. Ezeket az opcionális kiegészítőket a későbbiekben részletezzük.

A kanál méretét értelemszerűen a gépünk mérete szerint kell megválasztanunk. A megrendelők általában a legnagyobb még kompatibilis kanalat szokták választani, azonban érdemes odafigyelni a kanál súlyára is.

Pro tipp: Nehezebb munkára érdemes kisebb kanalat választani. Így elkerülhető, hogy a gép és a csatlakozási pontok extra terhelése miatt az élettartam csökkenjen.

A megfelelő kotrógép kanál kiválasztása után a szükséges kiegészítők meghatározásán a sor

Szabja testre kotrógép kanalát a megfelelő kiegészítőkkel

A kotrógépek kanalait kiegészíthetjük különféle hatékonyság- és élettartam-növelő kiegészítőkkel.

 • Kanálköröm: több különböző típus közül választhatunk, amennyiben szükség van rá. Lehet csavarozható és hegesztett rendszerű, illetve az anyagminőség szerint számtalan kivitel érhető el. Választható a különböző talajtípusokhoz, vagy erősített kivitelek bányászati felhasználásra.
 • Köröm sűrűség: Sűrűbb kiosztással a lazább szerkezetű talaj megmunkálását ajánljuk, míg a ritkább kiosztás esetén a nagyobb közök a kőzet szakításakor előnyösek. A ritkábban elhelyezett körmöknél a vágóél valamivel gyorsabban kopik, mint a sűrűbb elhelyezkedésnél.
 • Oldalsó vágóél: Ez segítheti például a gyökerek metszését is. Hegesztett vagy csavarozható kivitellel kapható.
 • Kopásálló védőlemezek: Nem csak a fővágóélre kérhetünk kopásálló lemezt, hanem a kanáltest oldaléleire és hátoldalára is.
 • Gyorscserélő: A gyorscserélővel szerelt gépekhez az ennek megfelelő rendszerű gyorscserélővel ellátott kanálra lesz szükségünk. Ez lehet univerzális, Lehnhoff, Verachtert, stb. Sarkalatos pont a mechanikus vagy hidraulikus gyorscserélő közötti választás: sűrű szerelékcsere esetén érdemes a hidraulikus kivitelt választani. A választáshoz bővebb információt és segítséget itt kaphat.

Amennyiben érdeklődni szeretne az elérhető kiegészítők iránt vagy praktikus javaslatokat szeretne kapni a témában, akkor érdeklődjön kollégáinknál elérhetőségeink egyikén.

Hírlevél feliratkozás

Üzenetét sikeresen elküldtük

Kollégánk hamarosan felkeresi Önt a megadott elérhetőségek egyikén.

Bezárás