Lestrapált munkagép eszköze olyan lesz, mint újkorában – Kanálfelújítás a FAMO-nál

Legyen bármilyen jó minőségű és strapabíró egy munkagép kanál, elkerülhetetlen hogy az intenzív és kemény munka során idővel az anyaga elkopjon és kisebb-nagyobb sérülések keletkezzenek rajta.

Ebben az esetben vásárolhatunk új kanalat vagy dönthetünk úgy, hogy felújíttatjuk a régit. Legtöbb esetben a kanál szerkezeti adottságai és a kopás mértéke határozzák meg, hogy melyik lehetőség kedvezőbb számunkra anyagilag. Tapasztalataink alapján márkától, anyagtól és mérettől függetlenül szinte bármilyen kanál felújítható. Jelenlegi cikkünkben a kanálfelújításról olvashat.

Milyen esetekben jelentkezik a felújítási igény?

A felújítás eszközönként eltér, ugyanis a különféle felhasználási módok különféle sérüléseket eredményeznek. A leggyakoribb felújítási igény a vágóélek, körömrendszerek, palástok esetében jelentkezik, ugyanis ezek a kanál legnagyobb- és legkeményebb igénybevételnek kitett részei.

A felújítási igény a vágóélek, körömrendszerek, palástok esetében a legnagyobb.

Új körmöket-és vágóélet kapott kanalak

Nyitható kanalaknál tipikus a nyitható résznek a felújítási igénye. Míg a géphez csatlakozó masszívabb része alig sérül, a nyitható részének élettartama rövidebb. A kopás során a nyitható rész anyaga elvékonyodik, a szerkezete gyengül, és egy nagyobb fogásnál deformálódik. Jó hír, hogy az esetek 90%-ban elegendő csak a kanál nyitható részét felújítani, ami csupán feleannyiba kerül, mintha új nyitható kanalat kellene vásárolni.

Szintén gyakori igény a meglévő eszközök felfogatásának átalakítása. Leggyakrabban akkor van erre szükség, ha a munkagépre gyorscserélőt szerelünk, és a meglévő kanalakat illeszteni kell a gyorscserélőhöz. Vagy van egy új munka, amihez a megfelelő kanál is kéznél van, de nem illeszkedik a gépre. Ekkor a felfogatás átalakításával költséghatékonyan lehet a megfelelő eszközt készíteni az adott projekthez.

Frissen cserélt felfogatás

A frissen cserélt felfogatás

Mely esetekben gazdaságosabb a kanálfelújítás?

Sokéves tapasztalatunk azt mutatja, hogy a kanalak élettartamának a felénél éri meg egy nagyobb felújítást elvégezni.

Egy kanalat csak egyszer érdemes teljesen felújítani, második alkalommal már inkább új kanál beszerzését javasoljuk.

Ökölszabályként alkalmazható, hogy minél nagyobb értékű eszközről van szó, annál kifizetődőbb a felújítás mellett dönteni. Leginkább 10 tonna feletti gépek esetén érdemes a kanálfelújításon elgondolkodni, mert ott lehet igazán megtakarítást elérni az új kanál árához képest. Addig, amíg a körmöket, vágóélet és palástot kell cserélni, vagy javítani. Amikor ezeken a tételeken túl a felfogatás is javításra szorul, akkor már valószínű, hogy az új kanál vásárlása a jobb megoldás.

Az ennél kisebb kategóriájú kotrógépek kanalai esetén csak kisebb javítások kifizetődők. A kanalak javítása rendszerint azzal kezdődik, hogy a kivágjuk a felújításra szoruló részt, és utána tudjuk hozzáépíteni a javított részt. A szétvágás költsége pedig a kisebb értékű eszközöknél már túl nagy a kanál értékéhez képest.

Rakodó kanalak rendszerint más kategóriát képviselnek, ott majdnem mindig megfelelő alternatíva a felújítás.

Mennyi időt vesz igénybe a kanálfelújítás?

Ahogy azt korábban említettük, a felújításhoz szükséges idő több tényezőtől függ,

  • kanál méretétől,
  • szerkezetének összetettségétől
  • és a kopás mértékétől.

Az egyszerű szerkezetű mélyásó kanalak esetében 1-2 hetet vesz igénybe, míg egy kifejezetten nagyméretű kanál felújítása egy hónapig is tarthat. Nyitható kanalak esetében 2-3 hetes felújítási folyamattal érdemes számolni. Ez az időszak jelentősen csökkenthető, amennyiben előzetesen egyeztetjük a javítás idejét, és szabad kapacitást biztosítunk rá, ld. lent.

Felújított palást, oldalél és köröm a mélyásó kanálon

Felújított palást, oldalél és köröm a mélyásó kanálon

Hogyan zajlik a kanálfelújítás a FAMO-nál?

1. Díjmentes helyszíni állapotfelmérés

Igény esetén értékesítési munkatársaink díjmentesen kimennek a helyszínre és felmérik, hogy a kanál felújítása vagy új eszköz vásárlása a kedvezőbb megoldás.

Amennyiben a kanál élettartama egy felújítással jelentős mértékben megnövelhető, abban az esetben az ingyenes helyszíni kiszállás részeként személyre szabott árajánlatot készítenek a tulajdonosnak.

2. Időpont-egyeztetés esetén gyorsabb felújítás

A helyszíni kiszállás mellett a kanál a telephelyünkön is leadható. Előzetes időpont-egyeztetés esetén szabaddá tesszük a kanálfelújításhoz szükséges kapacitásokat és késlekedés nélkül nekilátunk a sérülések kijavításának.

A folyamat egy átgondolt ütemterv szerint zajlik, hogy a lehető legkevesebb ideig kelljen nélkülöznie eszközét és minél hamarabb folytatódhasson a munka.

3. Gyárival megegyező minőségben áll vissza a termelésbe

Minden egyes kanalat a gyárival megegyező anyagok felhasználásával javítunk ki

  • a piacon kapható legkeményebb vágóéllel,
  • svéd gyártmányú körmökkel és
  • a szükséges helyeken kopásálló acéllal.

Kopásálló elemekkel megerősített kanál

Kopásálló elemekkel megerősített kanál

Felújítandó kanala van? Segítünk dönteni!

Lépjen kapcsolatba területi képviselőinkkel és vegye igénybe ingyenes állapotfelmérésünket!

Hírlevél feliratkozás

Üzenetét sikeresen elküldtük

Kollégánk hamarosan felkeresi Önt a megadott elérhetőségek egyikén.

Bezárás