Rakodógép szerelékek – hogyan válasszunk méret, géptípus és felhasználás szerint?

Az elmúlt évtizedek során a kisebb kiegészítő szerelékektől a legnagyobb erősített rakodó kanalakig sok minden készült már üzemünkben. Hasonlóan a kotrógép szerelékek kiválasztásához, a rakodógép szerelékek megfelelő kiválasztásakor is több szempontot érdemes figyelembe venni, alábbi cikkünkben ezeket vesszük sorra.

A kiválasztáskor fontos:

  • a rakodógép típusa,
  • a rakodógép mérete,
  • az elvégzendő feladat típusa szerint a szerelék funkciója, minősége, tulajdonságai,

Ezen kívül pedig figyelemmel kell lennünk a rakodógép típusának és gyártójának megfelelő csatlakozásra is.

Erősített rakodó kanál
Erősített rakodó kanál akcióban!

1. Rakodókanál

A rakodókanál sokféle rakodási feladatra alkalmas az ömlesztett anyagoktól kezdve a nehezebb, sziklás anyagokig bezárólag, és a feladat jellegétől függően több tulajdonságára is érdemes figyelnünk.

A rakodó kanál többféle kivitelben készül, feladattól függően érdemes a célnak leginkább megfelelőt választanunk:

normál rakodó kanál
Normál kivitelű rakodó kanál

Normál kivitelű rakodó kanál

Általános rakodási feladatokra ajánljuk ezt a típust, széles méret skálán elérhető a gépre méretezve. A FAMO-nál készülő rakodó kanalakat a nagyobb ellenállóság érdekében alul és oldalt is 500 HB keménységű vágóéllel szereljük, illetve a kanál igény szerint szerelhető kanálkörömmel, vágóéllel és kopócsíkokkal is.

nyitható kanál nagyobb elemekhez
Nyitható kanál, ami alkalmas nagyobb elemek rakodására is

Nyitható, vagy 4 az 1-ben kanál

Multifunkciós kanál, kiviteltől függően 4 vagy akár 6 különböző feladatra is használható. A rakodás mellett szintezésre, dózerolásra is alkalmas, de használható magasűrítési feladatokra, és nagyobb elemek megfogására, mint például egy betondarab, vagy rönkök is. Fokozott figyelmet kell szentelni a karbantartás során a lengő résznek; a kopott rész szerkezete meggyengülhet, így a nagyobb tárgyak megragadása során elgörbülhet.

A kanalak billentési magassági megnövelhető
A kanál billentési magassága a magasürítésű kanállal megnövelhető

Magasürítésű kanál

Amikor a rakodási szint magasabb, mint amit normál kanállal elérünk (például emelt oldalfalú teherautó, vagy beöntő garat), akkor a magasürítésű kanál segítségével a kanál billentési magassága megnövelhető. Miután a kanalat a megfelelő ürítési magasságba emeltük, a kanáltestet a bölcsőből segéd munkahengerek segítségével tudjuk kiemelni és billenteni.

csúszókerekes kanál sokféle munkafolyamathoz használható
Sokféle rakodási folyamathoz használható a csúszókerekes kanál

Csúszókerekes kivitel

Ez a kanáltípus kifejezetten a csúszókerekes rakodók számára készül, formáját tekintve általában laposabb, és a csúszókerekes rakodók gyorscsatlakozójához kompatibilis. Többféle szélességben gyártjuk, így a munkaterület adottságainak megfelelően választhatunk szélesebb vagy keskenyebb kanalat.

Szakértői tipp: Ha nem tudjuk biztosan, hogy az általános rakodási feladatok mellett milyen feladatokat kell még kiszolgálnia a rakodókanálnak, akkor figyelembe ajánljuk a nyitható kivitelt. Ez számos célnak megfelel, így akár magasürítésű kanálként is alkalmazható: a kotró-rakodóra szerelhető nyitható kanál integrált villájával még raklapot is emelhetünk!

építőiparhoz javasolt erősített munkagép kanál kivitel
Akár az építőiparban is használható erősített kivitel

2. Erősített rakodókanál

Minden kopásnak kitett részt extra kopóelemekkel szerelünk fel az erősített (XHD) rakodó kanalak esetében, így a legkeményebb bányászati és építőipari feladatokhoz is alkalmas.

A robosztus, túlméretezett alkatrészek jól tűrik, ha extrém kopásnak vannak kitéve.

Mind a kanálkörmök, mind a kopóelemek utánrendelhetők a rakodókanál élettartamának hosszabbítása érdekében, széles mérettartományban elérhetők, emellett egyedi igények szerint is gyártjuk őket.

könnyűanyag kanál
Kisebb fajsúlyú ömlesztett anyagok rakodására tökéletes választás a könnyűanyag kanál

3. Könnyűanyag kanál

A normál kivitelben gyártott, széles méretskálán elérhető könnyűanyag kanál maximum 800 kg/m3 sűrűségű, ömlesztett anyagok rakodására használható. A kopásállóság érdekében szintén 500 HB keménységű vágóéllel látjuk el alul és oldalt a kanalat, illetve célszerű csavarozható kopóéllel is felszerelni.

A könnyűanyag kanál űrtartalma teleszkópgémes rakodó esetén 1,5-5 m3 között alakul, míg egy homlokrakodó kanálban 3-9 m3 anyag mozgatható egyszerre.

raklapvilla felszerelhető rakodógépekre
Rakodógépre felszerelhető raklapvilla

4. Raklapvilla és egyéb kiegészítők

A rakodógépre szerelhető szerelékek között megjelennek a mezőgazdaságban, raktárakban és más helyen is jól használható raklapvillák, a bontókalapács, és egyéb kiegészítő szerelékek, melyek specializáltan egy-egy célfeladatotot segítenek, vagy a gép hatékonyságát növelik (pl. gyorscserélők, kopásálló lemezek, kanál köröm, stb.). Nézzük meg őket külön-külön!

Raklapvilla

A rakodó raklapvilla nemcsak raktári munkánál, árumozgatásnál és építkezéseken hasznos, hanem a mezőgazdaságban is megállja a helyét. Ezen kívül nagyobb tárgyak, mint például betonelemek szállítására is alkalmas.

Géphez illeszkedő raklapvillát minden típusú rakodógépre kínálunk, a villa kapacitását pedig minden esetben a munkagép méretéhez szabjuk. Csúszókerekes rakodónál ez általában 2-2,5 tonnát jelent.

A villákat 2500 mm hosszúságig gyártjuk egyéni kérésre, az EUR raklapok az általánosan alkalmazott 1200 mm hosszú villákkal könnyen kezelhetőek. Segítségével kiváltható a targonca használata, így a munkaterületen eggyel kevesebb gépre van szükség.

Szakértői tipp: Ügyeljen az átborulást gátló keretre, amely képes megvédeni a gépet abban az esetben, ha átbillenne a rakomány!

bontókalapácsok több méretben
Olasz gyártmányú bontókalapács

Bontókalapács

A kisebb bontókalapácsok csatlakoztathatók csúszókerekes gépekre, így érdemes megemlíteni, mint rakodó szereléket.

Az általunk forgalmazott bontókalapácsokat az olasz OMP gyártja. Fontosnak tartjuk nem csak az általunk gyártott, hanem a forgalmazott termékek jó minőségét is; az OMP pedig több, mint 25 éves tapasztalattal rendelkezik a kalapács-gyártás területén.

Termékpalettánkban a bontókalapácsok tömege 110 és 1400 kg között választható, melyek 0,6-28 tonna közötti munkagépekhez csatlakoztatható. A bontókalapácsok kettős külső lengéscsillapítóval vannak ellátva, amely csökkenti a gép terhelését.

trágyavilla
A fülkéből is könnyen vezérelhető trágyavilla

Hidraulikus trágyavilla

Ez a villa a csúszókerekes és teleszkópos rakodók mezőgazdasági szereléke, mellyel trágya, szalma, és szálas termények mozgathatóak nagy mennyiségben. A villák cserélhetőek, valamint a nyitás-zárás hidraulikusan működtethető, a fülkéből könnyen vezérelhetők.

A legjobb ár-érték arányú mezőgazdasági szerelék a bálavilla
A legjobb ár-érték arányú mezőgazdasági szerelék ez a bálavilla

Bálavilla

A nevéből is kiderül, hogy szintén mezőgazdasági szerelékről van szó, ezen azonban nincs mozgó alkatrész, illetve a hidraulikus trágyavillánál sokkal egyszerűbb a felépítése. Traktorokhoz ajánljuk, de teleszkópos és csúszókerekes gépre is gyártjuk.

Ár-érték arányban remek választás a bálavilla.

A bálavilla saját gyártmányú szerelék, amit egyedi igények szerint is gyártunk és traktorokra, csúszókerekes és teleszkópos rakodókra szerelhető. A három tüskével ellátott villával stabilan megfogható a bála, így nem szükséges további szerelékek vagy megoldások keresése.

Rakodó gyorscserélő

Csakúgy, mint a kotrógépeknél, a rakodógépek esetében is gép- és munkaidőt spórolhatunk egy gyorscserélő alkalmazásával, hiszen gyorsan válthatunk szereléket, amikor azt a feladat megkívánja.
A rakodó gyorscserélők is elérhetők mechanikus (működtetés kézi beavatkozást igényel) és hidraulikus (a szerelékcsere teljes mértékben a fülkéből vezérelhető) kivitelben, valamint széles méretskálán.

rakodó gyorscserélő több féle kivitelben
Rakodó gyorscserélő esetén választhatunk a kivitelek közül

Kopóél és kopásálló lemezek

Keményebb anyagok mozgatásánál a kanál magasfokú kopásnak van kitéve. Kanál-választás során érdemes ezt figyelembe vennünk, és felkészíteni a kanalat a körülményekhez. Minden kanalat el tudunk látni egyedi igények szerint extra kopóéllel és kopásálló lemezekkel, melyek megnövelik a kanál kopásállóságát és ezáltal az élettartamát.

A rakodógép kanalak kopóélei szerelhetők csavarokkal, vagy akár behegesztve is. A kétélű csavarozható kopóél előnye pedig, hogy az egyik él elhasználódása esetén megfordítható.

További információt a kopásálló lemezekről itt talál. A Famo-nál teljeskörű kopóél és kopásálló lemez megmunkálást végzünk egyedi igények alapján. Megrendelőinknek pedig már csak a kopóél felcsavarozása marad hátra.

kanál élettartama könnyen megnövelhető a csavarozható kopóéllel
Csavarozható kopóéllel sokkal hosszabb lehet a kanál élettartama

Szakértői tipp: Ha a vágóél alá kopóélet szerelünk, lerövidíthetjük a cserével járó állásidőt!

Hogyan válasszuk ki a számunkra megfelelő rakodógép szereléket?

rakodógép szerelék
A rakodógép szerelék feladattípus szerinti kiválasztása nagyon fontos

A szerelék megválasztásakor érdemes körültekintően eljárnunk, és figyelemmel lenni az alábbiakra.

Géptípusonkénti választás:

A rakodógépek esetén géptípusonként különféle csatlakozási móddal találkozhatunk a piacon.

  • A csúszókerekes rakodókon gyártótól függetlenül alapfelszereltség a szabványos gyorscsatlakozó.
  • A teleszkópos rakodógépeket is gyorscserélővel szerelik, viszont a különféle gyártók eltérő szabvány szerinti csatlakozót használnak, így azok sajnos egymással nem kompatibilisek.
  • A homlokrakodó és a kotró-rakodó gépek gyárilag nem kapnak gyorscsatlakozót, de utólag felszerelhetjük gépünket mechanikus vagy hidraulikus adapterrel is.

Gépméret szerint:

A megfelelő szerelék megválasztásakor figyelemmel kell lennünk munkagépünk méretére is, hiszen a gép teherbírásához megfelelő méretű kanalat vagy munkaeszközt érdemes választani. Ezáltal hosszabb élettartamra és kevesebb törésre, anyagfáradásra számíthatunk, ugyanakkor így tudjuk kihasználni a gépünk teljesítményét.

Feladat típusa szerint:

Amennyiben speciális feladat elvégzéséhez lenne szükségünk egy új szerelékre, úgy érdemes a feladathoz célszereléket, vagy egyedi szerelékeket választani és gyártatni.

A leggyakoribb egyedileg gyártott szerelék a gép szélességénél keskenyebb kanalak legyártása.

SZABJA TESTRE RAKODÓGÉP SZERELÉKEIT A MEGFELELŐ KIEGÉSZÍTŐKKEL

A rakodógépek kanalait kiegészíthetjük különféle hatékonyság- és élettartam-növelő kiegészítőkkel.

  • Kanálköröm: normál kanálkörmöket földmunkára, sziklakörmöt pedig sziklásabb talajhoz, vagy bányákba javaslunk használni. Kanálköröm választáshoz készült útmutatónkat itt érheti el.
  • Köröm sűrűség: sűrűbb kiosztással a lazább anyagok rakodását ajánljuk, míg a ritkább kiosztás esetén a nagyobb közök a durvább anyagokkal való munka során előnyösek. A vágóél tartósabb a köröm sűrűbb elhelyezése esetén.
  • Vágóél: a vágóélet és a kanálkörmöket mindig a gép méretéhez kell választani! Ügyeljen arra is, hogy elég széles legyen a vágóél, hiszen ez a kanál egyik fontos szerkezeti egysége. Ha segítségre van szüksége a vágóél kiválasztásához, akkor itt megtalálja.
  • Kopóél és kopásálló lemezek: extra kopásállóságot nyújtanak, ezáltal növelik a kanál élettartamát. A kétélű csavarozható kopóél előnye, hogy az egyik él elhasználódása esetén megfordítható. További információt a kopásálló lemezekről itt talál.

A rakodógépek szerelékeinek kiválasztásánál érdemes valamennyi tényezőt figyelembe venni. Ezek segítenek abban, hogy a gépünkhöz megfelelő rakodókanalat, villát vagy egyéb szereléket kiválasszuk, ne terheljük túl a gépet, de a teljesítményét minél hatékonyabban kihasználjuk.

Felhasználástól függően érdemes lehet egyedi igény szerinti szereléket gyártatnunk, vagy legalább a körülményekhez illeszkedő kiegészítőkkel ellátnunk a szereléket a munka hatékony elvégzésének érdekében.

Amennyiben a fentiekkel kapcsolatban kérdése lenne, forduljon értékesítőinkhez bizalommal!

Hírlevél feliratkozás

Üzenetét sikeresen elküldtük

Kollégánk hamarosan felkeresi Önt a megadott elérhetőségek egyikén.

Bezárás