Mi a gyorscserélő?

A gyorscserélő a markoló- vagy kotrógép karjához rögzített eszköz. Lehetővé teszi, hogy munka közben pillanatok alatt kanalát villára, csipeszre, nagyobb vagy kisebb kanálra cserélje. Alkalmazásával elkerülhető a manuális csere.

 

Érvek a gyorscserélő mellett

  • A gyorscserélő felszerelése már kis gépeknél is megéri, amelyeken kézzel is cserélhető a kanál, de fokozottan balesetveszélyes. A legtöbb baleset ugyanis a kisebb kb. 25 kilós kanálcseréknél történik.
  • Egy munkanap folyamán számtalanszor szüksége lehet a kanálcserére. Már egyetlen nap alatt is jelentős időt spórolhat meg egy gyorscserélő alkalmazásával, ami a termelésre fordítható.

 

Érvek a gyorscserélő ellen

  • A gyorscserélő felszerelésével a markoló karja 7-15 cm-rel hosszabb lesz, ami csekély szakítóerő vesztéshez vezet. Ez a veszteség azonban elhanyagolható a hatékonyság növekedéshez képest, ami a gyorscserélővel elérhető. Számos gyártó eleve rövidebbre tervezi a markológépek karját, mivel a gyorscserélő úgyis hosszít majd rajta.

 

Kanál átalakítás nélkül

Többé nincs szükség a kanál átalakítására. Korábban egy gyorscserélő felszerelésénél a meglévő szerelékeket is teljesen át kellett alakítani. Ez a folyamat leállással, idő kieséssel jár, amiért sokan nem vágtak bele az átalakításba. Az új gyorscserélő azonban átalakítás nélkül képes felvenni a multifunkciós (4:1) kanalat! Így elkerülheti a többfunkciós villára szerelt raklapvillával járó kellemetlenségeket. Megoldásunkkal a kanalat 5 perc alatt egy teljes értékű raklapvillára cserélheti.

Mechanikus vagy hidraulikus gyorscserélő

Mechanikus vagy hidraulikus gyorscserélő

Mechanikus és hidraulikus gyorscserélőket is egyaránt forgalmazunk, azonban az esetek 90%-ában ma már a hidraulikus megoldást alkalmazzák. A mechanikus gyorscserélő könnyebb és általában olcsóbb is, mint a hidraulikus verzió. Hátránya, hogy stabil felszínt igényel vagy a gépkezelőnek a csere során ki kell szállni a gépből, amivel értékes idő veszik el. Ha a munkafolyamat nem igényel gyakori kanálcserét, a mechanikus verzió is ugyanolyan jó választás lehet. Biztonsági szempontból viszont a hidraulikus változat megbízhatóbb, mivel a gépkezelő végig a gépben védve marad

Hírlevél feliratkozás

Üzenetét sikeresen elküldtük

Kollégánk hamarosan felkeresi Önt a megadott elérhetőségek egyikén.

Bezárás