Hidraulikus vs. mechanikus: a gyorscsatlakozók közti különbségek

Így lesz hatékonyabb a munka egy gyorscserélővel

A gyorscsatlakozó segítségével a kotró- és rakodó gépek szerelékeinek cseréje egyszerűbb és gyorsabb lesz a gyakorlatban. Ezzel az eszközzel szükségtelenné válik a csapszegek kalapáccsal való kiütése, kézi mozgatása, majd visszaütése, ezáltal a folyamat biztonságosabb lesz. A nyugat-európai piacokon már nem is találni olyan munkagépet, amit gyorscserélő nélkül használnának, és tapasztalataink szerint az új gépek jelentős részét már nálunk is gyorscserélővel konfigurálják a vásárlók. A gyorscserélő a gém végére kerül, és csapszegekkel rögzítik, akárcsak a kanalakat.

Ez a cikk elsősorban a kotrógépek gyorscserélőjéről szól. A továbbiakban kiderül, hogy

 • mi a legoptimálisabb megoldás, ha gépparkunkban különböző márkájú kotrógépek nem tudják felvenni egymás szerelékeit és fény derül arra is, hogy
 • új munkagépek beszerzésekor miért érdemes az eddig alkalmazott gyorscserélő rendszerhez ragaszkodni.

Miért fontos a gyorscsatlakozó használata?

A gyorscsatlakozó (vagy más néven gyorscserélő) segítségével a szerelékek cseréjéhez szükséges idő lényegesen csökkenthető. Nagyobb gépek esetében az akár 30 perces művelet mindössze néhány percig tart. Nem mellesleg nincs szükség még egy segítőre a gép kezelőjén kívül, aki éppen vagy kéznél van, vagy nincs.

Korábban már foglalkoztunk a gyorscserélőkkel, és esettanulmányunkból kiderült, hogy a gyorscserélőt összehegeszteni a kanállal kidobott pénz, hiszen használaton kívül ez egy felesleges súlyt jelent és a gép szakítóerejét is csökkenti.

Hogyan csoportosíthatók a gyorscsatlakozók?

1.  Univerzálisan alkalmazható (ún. csaprafogó) vagy egyedi rendszerek összehasonlítása

Sokféle kivitellel találkozhatunk a piacon. Az egyik gyakori típust azok a gyorscserélők jelentik, amik a csapszegekre fognak rá. Ezek alkalmazása egyszerű, hiszen beilleszthető a már meglévő rendszerekbe. Ezzel mindössze, annyi a teendő, hogy a már meglévő szerelékekbe csapszegeket kell tenni, és a gyorscserélő már tudja is cserélgetni azokat.

Nincs szükség az eszközök átalakítására a használathoz, tehát ez a legalkalmasabb az utólagos beszerelésre. Ezeket a gyorscsatlakozókat nevezik univerzálisnak is.

Hátránya a magasabb felépítésből következik: csökkenti a kanál végén elérhető szakítóerőt, ezáltal a gép által elérhető teljesítményt is.

Már évtizedek óta léteznek a piacon bejáratott és folyamatosan fejlesztett egyéb rendszerek is.

Ilyen többek között a Caterpillar gépeken gyakori CW Verachtert rendszer, vagy a Németországban piacvezető Lehnhoff rendszer, amelyek speciális kialakítást igényelnek a kanálon.

Lehnhoff
CW30 Verachtert

Ezekkel a rendszerekkel leginkább új gépeket érdemes vásárolni, mert kiforrottak, és kevés karbantartást igényelnek. Továbbá alacsonyabb kiépítésükből következően kevésbé csökkentik a gép által elérhető teljesítményt.

Mivel ezen rendszerek használatához speciális kialakítás szükséges a kanalakon, ezért az ilyen gyorscserőt egy már meglévő rendszerbe illesztése esetén a szerelékek felfogatását át kell alakítani.  

A speciálisan kialakított rendszereknek további előnyei is vannak:

Pro tipp 1.

A legtöbb cég gépparkja különböző márkájú kotrógépekből áll. Mivel ezek egymás szerelékeit a legtöbb esetben nem tudják felvenni, ha egy adott rendszerű gyorscserélőt használunk a teljes flottában, akkor a gépek a szerelékeiket egymás között is cserélgetni tudják. Számtalanszor előfordul, hogy egy ritkábban használt szerelékre van szükség, de az pont a másik kotrógépre illeszkedik, ami lehet, hogy az ország másik felén dolgozik.

Pro tipp 2.

Egy gépflotta kezelésénél lényeges szempont, hogy a gépeket időnként újabbakra kell cserélni. Amennyiben a lecserélendő gépen pl. CW Verachtert gyorscserélő van, akkor mindössze annyi a teendő, hogy az új gépet is azzal kell szerelni. Kész is vagyunk: ahogy megérkezik a gép, az összes eddig használt szereléket egyből tudja is használni.

Hidraulikus gyorscsatlakozó kotrógépekhez

2. Mechanikus és hidraulikus gyorscserélők főbb különbségei

Ezek csoportosítása alapján a különbségek főként a munkafolyamatokban jelennek meg.

Manuális, vagy más néven mechanikus gyorscsatlakozó

A cseréhez szerszámok kellenek és a gépkezelőnek is el kell hagynia a fülkét, mivel ő megy ki a gép végéhez és manuálisan hajtja végre a szerelék cseréjét.

A csaprafogó gyorscserélők esetében általában max. 20 tonnáig gyártanak mechanikus kivitelt, mert ezen túl olyan erős rugót kellene alkalmazni, amit emberi erővel már nehéz összenyomni. A korábban említett rendszerek, mint a CW Verachtert és a Lehnoff más rendszerben működnek, ezért ezekből kiválóan használható a mechanikus kivitel akár 40 tonnás géptömegig.

Előnyei
 • alacsonyabb költségeket (beruházás, karbantartás stb.),
 • kevesebb alkatrészt és
 • könnyebb össztömeget nyújthat
Hátrányai
 • időigényesebb,
 • több munkával jár – kézi erő szükséges a cseréhez
 • fennállhat a baleset kockázata
Mikor a legjobb választás?
 • ha egy munka nem igényli, hogy naponta sokszor váltsunk szereléket,
 • kisebb, mini kotrógépre vagy rakodóra

Félautomata gyorscsatlakozókról röviden

A fő csatlakozási folyamat hidraulikusan történik, de ki kell menni a gép végére és manuálisan reteszelni kell, vagy csapszeget behelyezni, és ezzel biztosítani, hogy a szerelék mindenképp a helyén maradjon.

Gyorsítsa fel a szerelék cserét a megfelelő gyorscsatlakozóval!

Hidraulikus gyorscsatlakozók és előnyeik

A hidraulikus működéshez, a biztonsági rendszer miatt nem kell manuális beavatkozás és a gépből sem kell kiszállni a kezelőnek.

Előnyei
 • gyors, így csökkenti az állásidőt,
 • hatékony,
 • felhasználóbarát,
 • kiküszöbölhető a tartozékok leesése,
 • munkavédelem szempontjából biztonságos
Hátrányai
 • nehezebb az össztömege, ezáltal egy kicsit csökken a szakítóerő és
 • költségesebb a beszerzése
Mikor a legjobb választás?
 • ha egy munkafolyamat során naponta többször is szereléket kell váltanunk,
 • a legmagasabb kihasználtságot szeretnénk elérni,
 • 12 tonna feletti a kotrógépünk és több kanalat cserélünk a munkák során,
 • rakodógépekhez is ugyanúgy ajánlott a biztonságossága és egyszerűsége miatt

Mechanikus és hidraulikus gyorscserélők összehasonlítása

3. Billenthető kivitelű gyorscserélő

Bármilyen szereléket akár 90°-os szögig képes billenteni. Ez a kivitel növeli a munkagép sokoldalúságát, megkönnyíti a kezelő munkáját, mert egy adott pozícióban több szögből is hozzáfér a munkához anélkül, hogy a munkagéppel helyet kellene változtatnia.

Mit jelent mindez? Azt, hogy hatékonyabb a munka, csökken az üzemanyag költség, ezáltal javul a nyereségesség.

Elérhető csaprafogó, vagy más rendszerekhez is, pl. CW Verachtert, Lehnhoff, stb.

A billenthető kivitelű gyorcserélő sokféle területen jó szolgálatot tesz: útépítés, bontási munkák vagy szintezés során, a gép által hatékonyan elérhető terület nagyobb. Ennek a kivitelnek a felszerelése 2-27 tonnás kotrókra alkalmas.

További előnye, hogy használatával a továbbiakban nincs szükség billenthető kanálra, hiszen ezt a funkciót itt a gyorcserélő veszi át. Olyan helyekhez is hozzáfér a kanál kifordításával, amihez alapesetben nehéz lenne pl. csövek alatt vagy fal melletti ásás esetében.

Előnyei
 • használatával hatékony a tereprendezés,
 • csökken a megmozgatott föld mennyisége,
 • kevesebb humán erőforrást igényel.
Hátrányai
 • nehezebb az össztömege, amely csökenti a szakítóerőt
 • magasabb költségekkel jár
Mikor a legjobb választás?
 • ha több célra használjuk a munkagépet, többek között szintezésre, bontásra, útépítésre
 • 2-27 tonnás kotrógépekre ideális
 • ha közvetlenül fal mellett vagy csövek alatt kell ásni

Hírlevél feliratkozás

Üzenetét sikeresen elküldtük

Kollégánk hamarosan felkeresi Önt a megadott elérhetőségek egyikén.

Bezárás