Kotrógép kanalak pozícionálása – Kanálba épített rotátorral

Nemrég beszámoltunk már két billenthető munkahengeres szerelékünkről:

  • a megújult billenthető iszapoló kanalunk megújult,
  • illetve piacra dobtuk a szintén billenthető univerzális kanalat is.

Mindkét fejlesztéssel az volt a célunk, hogy növeljük billenthető kanalaink hatékonyságát és élettartamát: a munkahengerek védőburkolatot, a palástlemezek pedig kopólemezt kaptak, az iszapoló kanál pedig formáját tekintve is megújult: könnyebb vele szűk helyeken dolgozni.

A piaci trendek azt mutatják, hogy a nagyértékű munkagépek tulajdonosai a gépeiket hatékonyan, és egyre többféle feladatra szeretnék használni.

Következő cikksorozatunkban megnézzük, hogy milyen lehetőségek közül válogathatunk, ha kanalainkat nem csak a megszokott irányokban szeretnénk mozgatni.

Cikksorozatunk első részében a kanálba épített rotátorral foglalkozunk.

 

Miért praktikus, ha további irányokba is tudjuk mozgatni a kanalat?

A kanál billenthetősége egyúttal növeli szerelékünk és munkagépünk sokoldalúságát. Minimalizálhatjuk vele a gép újrapozícionálásra fordított időt, mivel a munkagép mozdítása nélkül változtathatunk a hozzáférésen. Így a munka nemcsak hatékonyabb lesz, de nehezen hozzáférhető helyeket is meg tudunk közelíteni, pl. szűk helyek épületek mellett.

Mi a különbség a kanálba épített billentő rotátoros (hidraulikus forgató) és a munkahengeres billentés között?

A kanál oldalirányú billentése – vagyis amikor a gém irányához képest jobbra-balra szeretnénk billenteni – kétféle módon történhet:

  • munkahengerrel,
  • rotátorral (hidraulikus forgatóval).

Munkahengeres billentés

A munkahengerrel felszerelt kanalak jellemzően legfeljebb 45-45°-ban billenthetők.

A szabadon lévő munkahenger rendszerint a kanál külsején található, nyílt rendszert alkot, így a ráeső törmeléktől és lehetséges sérülésektől védeni kell. Továbbá rendszeres karbantartást, zsírzást igényel. Mivel a munkahengerek vízszintesen helyezkednek el, ezért keskeny kanalak nem készíthetők. Mini-midi méretű gépeknél kb. 1000 mm. nagyobb gépeknél kb. 1500 mm a legkeskenyebb kanál, ami készíthető.

Billentő rotáros billentés

A rotátoros kanálbillentés rézsűzéshez, szintezéshez és simításhoz is praktikus. Árokásásra keskeny kanalat ajánlunk rotátorral, míg rézsűk létrehozásához billentő rotátorral szerelt szélesebb kanalat.

A kanálba épített billentő rotátor fontos előnye, hogy zárt, kompakt rendszert alkot, ezáltal kevésbé sérülékeny is, mint a munkahenger. Továbbá lényegesen kevesebb karbantartást igényel, hiszen nincs szükség rendszeres zsírzásra.

Másik előnye, hogy nagyobb billentést tesz lehetővé. A billentő rotátorral vagy hidraulikus forgatóval szerelt kanalak billentésének elméleti maximuma 180°, azonban többféle, eltérő szögben billenthető kivitel is elérhető.
Továbbá rotátor felhasználásával keskenyebb kanalak is építhetők.

Ár-érték arány tekintetében érdemes hosszútávon gondolkodni. Ugyan a billentő rotátorral szerelt kanál nagyobb kezdeti beruházást igényel, de élettartama során nem merülnek fel azok a felújítási és karbantartási költségek, amelyek egy munkahengeres kanálnál óhatatlanul előjönnek.

Kompatibilitás

Billentő rotátorral szerelhető mélyásó kanál, iszapoló kanál, trapéz kanál és univerzális kanál is.

Hírlevél feliratkozás

Üzenetét sikeresen elküldtük

Kollégánk hamarosan felkeresi Önt a megadott elérhetőségek egyikén.

Bezárás